Onsdagsgryta med sojabitar

Det är dags för bloggens första recept! Jag har precis flyttat och lägenheten är verkligen kaos! Därför kände jag att det skulle vara på sin plant med en gryta. Det blev en gryta med sojabitar i.
 
Du behöver: 
  1. Sojabitar... typ 300 gram.
  2. Två spetspaprikor (eller vanliga paprikor om man känner för det (Spetspaprikan råkade vara billigare igår).
  3. En himla massa stjälkselleri.
  4. En stor gul lök.
  5. 2,5 dl matlagningsgrädde.
  6. En skvätt mjölj och lite vatten.
  7. Två matskedar mjöl.
  8. En svampbuljongtärning.
 
Du börjar med att ta fram en gryta. Jag använder en gjurjärnsgryta från Ikea. Hacka upp alla grönsaker och fräs tillsammans med sojabitarna i olja eller smör. Rör om lite då och då så det inte brännde fast!
 
 
När du känner att du inte vill fräsa mer tar du fram grädden och mjölken och häller det i grytan på alla hackade grönsaker och bitarna. Gör en redning med två matskedar mjöl och en skvätt mjölk och häll i. Låt det koka till det blir tjockt och gojsigt!
 
 
Under tiden grytan kokar kan du göra lite potatismos (eller något annat gott att ha till om du så vill). Smaka av med salt, peppar och färst (eller torkad) timjan. Sedan är det klart!
 
 
Nu har du en helt vegetarisk gryta. Gör man sådan mat kan man inte skylla på taskiga näringsvärden, för du får i dig allt du behöver av grönsakerna, grädden och bitarna. Det är 11 gram protein per portion i bitarna. Ser ni nu att det inte är så krångligt att göra god vegetarisk mat?
 

Kommentera här: